Padelutrustning

Fördelen idag jämfört med för bara fem år sedan är att utbudet av padelutrustning har växt något enormt. Idag finns det något för alla. Anpassat för spelare på olika nivåer. I och med att padel nu har blivit så populärt så har även lokala kedjor tagit in ett större utbud att välja mellan, vilket gynnar alla spelare. Mycket påminner om tennisens motsvarigheter, även om ett padelracket är unikt på många sett.

Padelutrustning

I mångt och mycket påminner padel om tennis och tittar du på en padelspelare så kommer du inte se speciellt mycket skillnad. Men det finns ett par faktorer som fortfarande påverkar vad för material du bör överväga och vad som gör padelutrustning speciellt.

Padelracket – viktigaste delen i din padelutrustning

Rätt padelracket kan ta dig till nya höjder. Som dom materialspelare många av oss är så är betydelsen av ett stabilt padelracket A och O. Ett padelracket har inga strängar utan träffytan är istället gjord av ett kompositmaterial fyllt med hål.

Det finns i huvudsak tre olika former dessa racket kommer i. Beroende på om du är nybörjare eller mer rutinerad så kan valet skilja åt.

Runt padelracket. Bäst kontroll har man med ett runt racket vilket ofta rekommenderas för nybörjare.

Droppformat. Ett ”medium”-racket, fortfarande bra kontroll men ger en viss extra fart i slagen.

Diamantformat. Dessa ser du i regel proffsen använda. Maximal kraft och fart.

Ett racket brukar ha en tjocklek på under 4 cm. Generellt rekommenderas nybörjare att ha tunnare och lättare racket för mer kontroll.

Padelskor

Padelskon påminner som mycket annat om tennisens motsvarighet. Padelskor har samma konstruktion som ett par tennisskor som är anpassade specifikt för grupsspel. Rätt skor är en förutsättning för att få ett bra och stabilt fäste på banans golv.

padelutrustning

Padelbollar – Skiljer sig från tennis

Det är egentligen inte mycket som skiljer padelbollar och klassiska tennisbollar åt, även om det finns regler att följa.

Ett par riktlinjer som gäller är:

Padelboll:

  • Vikt: 56 – 59,4 g
  • Diameter om 6,35 – 6,77 cm
  • Studs 135 – 145 cm

Tennisboll:

  • Vikt: 56 – 59,4 g
  • Diameter om 6,54 – 6,86 cm
  • Studs 135 – 147 cm

Utbudet av padelbollar är idag enormt och många av dom som länge fokuserat på just tennis har idag även ett finger i padel-branschen.

Padelkläder

Padelkläder och tenniskläder är samma sak, så är du ut efter kläder till din kommande satsning så finns det med andra ord ett stort utbud av kläder, oavsett vad du söker. Sedan finns det varumärken som enbart jobbar med padel som tagit fram kläder, men dessa skiljer sig inte åt.

Padelväska / padelfodral

Har du ett eget padelracket så bör du åtminstone ha ett padelfodral för att hålla racket helt och rent. Har du flera rack så kan det vara gynnsamt med en padelväska där du kan förvara flera stycken på samma gång. Skaffar du en väskan kan du med fördel även förvara både skor, vattenflaska padelbollar, kläder osv i samma pack.